úterý, září 20, 2005

Zbavte se havěti!

Zpomalil se vám počítač? Neustále vám padá připojení k internetu? Nevíte co s tím? Jak by řekl mistr Yoda "Spyware váším problémem nejspíše je, odstranit musíte ho! Temná strana internetu jinak počítač ovládne váš." A mistra Yodu bysme měli všichni poslouchat, a já vám povím jak na to.

Software a kde ho stáhnout
  • 1. Lavasoft Ad-Aware (download)

  • Stáhněte a nainstalujte Ad-Aware. Po spuštění updatujte databázi havěti pomocí ikonky se zeměkoulí, v pravo nahoře (nezapomeňte stisknout tlačítko connect). Po aktualizování databáze, stisknutí tlačítka Start a vybrání způsobu kontroly (doporučuji Perform full system scan) se spustí test. Zkontroluje všechny adresáře a soubory, jestli v nich náhodou není nějáký ten spyware nebo podobné svinstvo. Když test doběhne až dozdárného konce stiskněte opět tlačítko next a označte všechno nalezené svinstvo, což můžete udělat rychle pomocí right-clicku myší a vybrání položky Sellect All Objects. Poté znovu next a potvrďte OK pro smazání těchto život ztěžujícím bestiím. Logy o smazaných objektech se ukládají do tzv. karantény, samozřejmě je možné je vymazat.


  • 2. SpywareBlaster (download)

  • Po instalaci a chvíli čekání, kvůli odkliknutí tlačítek "next ->", zvolte záložku Updates, následně tlačítko Check for Updates. Po případné aktualizaci se vraťme zpět na volbu Protection a v dolní části zvolíme Enable All Protections. Po tomto kroku program zablokuje v PC všechny známé nebezpečné prvky ActiveX, Cookies a zablokuje otevírání stránek s nebezpečným obsahem. Program podporuje prohlížeče MS InternetExplorer a Mozill/Firefox.


  • 3. SpyBot - Search & Destroy (download)

  • Nainstalujte a klidně přeskočte průvodce při prvním spuštění. Co a jak si totiž povíme teď. Jako první věc doporučuji zapnout češtinu - v záložce Language zvolte Česky. Dále bude rozhodně potřebné program aktualizovat. Pomocí tlačítka Aktualizace, následného Vyhledání aktualizací, označení aktualizací ke stažení a následném stažení aktualizací tlačítkem Stáhnout aktualizace. Máte-li aktualizováno, můžeme imunizovat systém, což je to samé co dělá program SpywareBlaster, v tomto případě je to ovšem daleko rozsáhlejší. To ale neznamená abyste SpywareBlaster neinstalovali, každý program má totiž v databázi jiné nebezpečné prvky. Klikneme tedy na tlačítko Imunizovat, program nám po chvilce oznámí kolik škodlivých produktů zablokoval. Nyní oskenujeme systém před nebezpečnými soubory. Nabídka Search & Destroy - to je to co nás teď bude zajímat. Zvolte Zkontrolovat, po dokončení kontroly označte všechnu havěť a pomocí Opravit zvolené problémy smažte nepřítele ze svého HDD :-).
    !TIP: Pokud v záložce "Režim" zaškrtnete "Pro pokročilé" a následně v Nástrojích otevřete nabídku Hosts soubor, můžete Přidáním seznamu hostů programu S&D zablokovat všechny známé nebezpečné servery. Program provádí blokaci opravdu královskám způsobem - přesměruje všechny tyto adresy na IP 127.0.0.1, čímž dotaz na server nikdy neopustí váš počítač. 127.0.0.1 je totiž adresa síťové karty v každém PC.


  • 4. Microsoft AntiSpyware (download)

  • Samozřejmě nesmím zapomenout zmínit se o AntiSPyware -produktu společnosti Microsoft. Myslím, že zatím nemá cenu tento program nějak popisovat, protože se zatím jedná pouze o časově omezenou beta verzi a plná verze by se do konce roku stejně neměla objevit. (Tato zpráva sice není oficiální, ale oznámil mi ji důvěryhodný zdroj ze společnosti Microsoft ČR.). Hlavní podmínkou pro správné fungování MS AntiSpyware je podle Microsoftu operační systém Windows 2000 a vyšší (XP, Server 2003).


    Všechen výše uvedený software doporučuji alespoň jednou do měsíce aktualizovat a kontroly provádět minimálně po třech týdnech, jinak se z vašeho PC může opět stát velmi pomalý stroj. Pro co největší zabezpečení vašeho systému je samozřejmě třeba mít nainstalovaný a stále aktualizovaný antivirový program, dobrý firewall, aktualizované Windows (Také jsem vyřešil problém s Windows Genuine Advantage). A také pravidelné aktualizovat a kontrolovat systém pomocí výše uvedených programů. Pokud se nemůžete stále zbavit havěti a virů, zkuste vyhledat pomoc na stránkách spyware.cz a viry.cz. Dále bych vám měl udělit takové rady, jako Nelezte na porno stránky, Nepište nikam na chat svá hesla a citlivá data, Neotvírejte jehovistům, to už jste ale slyšeli ze všech stran a tak si toto dnes již opravdu zbytečné desatero nechám pro sebe.

    Žádné komentáře:

    zajímavosti (15) internet (14) web (11) srandičky (9) užitečné (9) zdarma (8) šetření (8) vodafone (7) software (6) sw (6) live (5) microsoft (5) opera (5) programy (5) sms půjčka (5) demence (4) peníze (4) pozvánky (4) recenze (4) videa (4) doporučuji (3) google (3) joost (3) messenger (3) no comment (3) o2 (3) sms (3) soutěž (3) sranda (3) telefon (3) vtipy (3) aplikace (2) en (2) fotky (2) im (2) mbank (2) názory (2) pf (2) pobavilo (2) prohlížeče (2) sms zdarma (2) televize (2) čas (2) bing (1) doctor who (1) filmy (1) gizmosms (1) grafika (1) hudba (1) icq (1) ie (1) j2me (1) jagg (1) java (1) joox (1) joox.net (1) jyxo (1) kalendář (1) letní kino pardubice (1) linknuj hack (1) linkuj (1) logotype (1) minimo (1) mozilla (1) mp3 (1) mtv (1) odkazy (1) operační systémy (1) pepsi (1) picasa (1) proč (1) překlad (1) qip (1) rada (1) rainlendar (1) reference (1) shipito (1) skydrive (1) spam (1) stahování (1) symbian (1) titulky (1) voip (1) volný (1) webdesign (1)