středa, ledna 21, 2009

Windows Live na zkoušku – z týdne na měsíc, z měsíce na…

Už je to něco přes měsíc, co jsem celkově přešel na Windows Live služby. Tím myslím celkově, ne jen na některé. No, a jak že to celé dopadlo?

Windows Live Spaces

Tak přechod na tuto službu neprovázeli vůbec žádné problémy. Spaces je služba na špičkové úrovni a v kombinaci s Windows Live Writer to už bloguje skoro samo. Koneckonců jsem od té doby nic neblognul sem, kdežto na Scaryho Live Blog přibyli dva články. A jeden z nich by vám mohl být dokonce jó užitečný. Pokud se zabýváte tvorbou webů, určitě si moje poznámky o SEO pročtěte.

Windows Live Messenger

Pokud lze Microsoft za něco pochválit, tak je to právě Live Messenger. Hezčí, lepší, kvalitnější něž kterýkoli jiný instant messaging software. Live Messenger používám (rozuměj: používám) asi dva roky a jsem maximálně spokojený. ICQ mu nesahá ani po kolena, Gtalk/XMPP se můžou jít taky zahrabat. Takhle dokonale provázané funkce nemá nikdo. Příjemný je třeba plug-in do Windows Media Playeru, který zobrazuje ostatním co právě posloucháte. Jediné na co čekám je Messenger přímo v prohlížeči, tedy obdoba ICQ2GO. I když všichni asi raději šáhnou po Meebu.

Pro mnohé je hlavní překážkou v používání Live Messengeru právě to, že to není ICQ a nemají tam své kontakty. S tím se bohužel nic revolučního nestalo (i když mělo).

Windows Live Mail

Tak a došli jsme k první aplikaci, která má docela vážné nedostatky. Ačkoliv Windows Live Mail v rámci Windows Live for Custom Domains používám již více než dva roky, mám k němu i přes spoustu jeho kladných vlastností také několik negativ, která službu rozhodně znepříjemní desítkám, možná stovkám dalších uživatelů:

  1. V prohlížečích s libovolnou verzí renderovacího jádra WebKit (Chrome, Safari) prostě nelze odeslat žádný e-mail. Pole pro psaní zprávy se nedá pro psaní aktivovat.
  2. V bezplatné verzi nelze zprávy přijímat přes žádný jiný protokol než MAPI. To prakticky znemožňuje vybírat poštu v jiném než Microsoft software a úplně to znemožňuje vybrat poštu třeba v mobilním telefonu. Takže Live Mail poté funguje pouze přes webové rozhraní (i na telefonu).
  3. Hodně mi vadí umístění reklamy nahoře – zabírá to strašně moc místa.
  4. Doporučuji kontrolovat i složku nevyžádané pošty, kolikrát se v ní ocitnou i e-maily, které SPAM rozhodně nejsou.

Jinak je Live Mail, stejně jako všechny ostatní Live služby, perfektně provázaný s Live Messengerem. Když přijde nový e-mail, tak vám dá messenger ihned vědět.

Windows Live Search

A jsme u tématu, které bude asi ze všech nejkontroverznější. Používání Windows Live Search může být pro Googlem ostřílené “ajťáky” peklo, uživatel František Běžný asi pocit “je to divný, něco je špatně” vůbec nezaznamená.

Pokud někdo před vánoci kouknul na můj Twitter, ví o čem mluvím.

Tweet: Vypadá to, že Live Search je na český internet nepoužitelný. …

Vydržel jsem to a pár dní na to se mi konečně začali zobrazovat nějaké relevantnější výsledky. Jedno se ale musí nechat – Google je prostě Google.

Zcela jiná situace je ale hledání obrázků. Live Search je na hledání obrázků prostě limuzína mezi vyhledávači. Výsledky mi mi subjektivně přijdou mnohem relevantnější a obrázky už Googlem nehledám.

-

Příště se podíváme na další Live služby.

Žádné komentáře:

zajímavosti (15) internet (14) web (11) srandičky (9) užitečné (9) zdarma (8) šetření (8) vodafone (7) software (6) sw (6) live (5) microsoft (5) opera (5) programy (5) sms půjčka (5) demence (4) peníze (4) pozvánky (4) recenze (4) videa (4) doporučuji (3) google (3) joost (3) messenger (3) no comment (3) o2 (3) sms (3) soutěž (3) sranda (3) telefon (3) vtipy (3) aplikace (2) en (2) fotky (2) im (2) mbank (2) názory (2) pf (2) pobavilo (2) prohlížeče (2) sms zdarma (2) televize (2) čas (2) bing (1) doctor who (1) filmy (1) gizmosms (1) grafika (1) hudba (1) icq (1) ie (1) j2me (1) jagg (1) java (1) joox (1) joox.net (1) jyxo (1) kalendář (1) letní kino pardubice (1) linknuj hack (1) linkuj (1) logotype (1) minimo (1) mozilla (1) mp3 (1) mtv (1) odkazy (1) operační systémy (1) pepsi (1) picasa (1) proč (1) překlad (1) qip (1) rada (1) rainlendar (1) reference (1) shipito (1) skydrive (1) spam (1) stahování (1) symbian (1) titulky (1) voip (1) volný (1) webdesign (1)